Software tester (senior)

Software tester (senior)

Relatics Ridderkerk

Wat is vereist?

 • HBO / WO werk- en denkniveau
 • Minimaal 3 jaar werkervaring op het gebied van testen/softwarekwaliteit
 • Risicogestuurd kunnen werken
 • Kritisch op inhoud en details
 • Assertief en prettig in de communicatie

Wat krijg je?

 • €3.000 - €5.500 bruto p/m (afhankelijk van ervaring)
 • 32 tot 40-urige werkweek (flexibele werktijden)
 • 30 vakantiedagen + vakantiegeld (o.b.v. fulltime dienstverband)
 • Onbeperkt opleidingsbudget
 • 100% pensioenvergoeding
 • Gratis lunch, bedrijfsborrels en -uitjes; mogelijkheid tot leaseauto met onbeperkt privékilometers

Wat doe je?

 • 70% Software testen
 • 5% Intern overleg
 • 15% Overdracht en overleg ontwikkelaars
 • 10% Procesverbetering

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Vacature

Doet de software van Relatics wat ervan verwacht mag worden? Relatics staat voor kwaliteit en het is jouw taak om die kwaliteit te garanderen. Als Software tester (senior) ben jij hét vangnet dat voorkomt dat er verkeerde software de deur uitgaat.

Formeel ben je geen lid van de ontwikkelteams; alleen op die manier blijft je blik fris en kritisch. Maar natuurlijk ga je in gesprek met ontwikkelaars en zoek je de samenwerking op om dingen voor elkaar te krijgen. Je hebt lef en kunt tegen een beetje weerstand. Je stijl van communiceren is sympathiek, maar doeltreffend; je krijgt je punt overgebracht en zet mensen in beweging.

Je bent kritisch, naar jezelf en naar anderen. Van nature kijk je verder dan enkel de eisen die rond een feature op papier staan; juist 'buiten de lijntjes' ga je na of onze software goed werkt. Hierbij schuw je geen enkel middel: handmatige steekproeven, navragen of de procedures wel zijn gevolgd, meekijken in de sourcecode of geautomatiseerde tests uitvoeren. Collega’s waarderen je, doordat je de vinger op de zere plek legt. Je bent op de hoogte van de trends en tooling in de markt. Eigenlijk alles wat kan bijdragen aan betere software heeft jouw interesse.

Zie je het als een uitdaging om precies díe logische combinatie boven tafel te halen die tot nu toe iedereen had gemist, dan is deze vacature wat voor jou.

Agenda

Software tester (senior)

Op een leuke werkdag denk je na over het effectiever inrichten van het ontwikkelproces. Ook heb je een verhelderend overdrachtsmoment vanuit developers en kun je een paar uur testen.

Tijdens een minder leuke werkdag moet je developers erop aanspreken dat een feature niet volledig naar behoren werkt. Je moet ze weer in beweging zien te krijgen, maar door jouw prettige communicatiestijl lukt het om je punt te maken en hen te overtuigen.

 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00

Voorbeeld uit de praktijk

Een ontwikkelteam heeft een nieuwe feature ontwikkeld. Hoe pak je dit aan?

Een nieuwe feature maakt het mogelijk om informatie uit bijvoorbeeld een Excel-tabel te kopiëren naar een Relatics-tabel. Hierbij zijn er veel mogelijkheden: een of meer kolommen, een of meer rijen, gaat het om getallen of tekst, gaat het om het aanpassen van cellen in de Relatics-tabel of komen er hele nieuwe rijen bij, et cetera.

Nadat developers hun eigen tests hebben uitgevoerd, is aan jou de taak om vast te stellen of deze feature de deur uit mag. Je kopieert (en plakt) eerst wat simpele gevallen. Binnen twee minuten heb je al een fout gevonden. Dit is voor jou aanleiding om contact op te nemen met de developers. Gelukkig geen groot probleem: de rechten op de testomgeving voor jouw user stonden nog niet helemaal juist geconfigureerd.

Nu kun je gerichter kijken naar de gevallen waarvan je het idee hebt dat het daar nog wel eens kan misgaan. Lukt het om invalide data of zelfs kwaadaardigheden in de Relatics-omgeving te krijgen, bijvoorbeeld een script vanuit Excel? Wat gebeurt er als je vanuit Notepad, Word of een e-mail kopieert en probeert te plakken? Gaat het nog goed als je binnen de Relatics-omgeving vanuit de ene tabel naar de andere kopieert?

Er gaan niet zozeer dingen echt mis, maar door het gedrag dat je van de software waarneemt, vermoed je dat de architectuur niet helemaal klopt. Hierover ga je in gesprek met het team. Het blijkt dat er een eigen clipboardfunctie is gebouwd, waardoor het plakgedrag anders is dan wat gebruikers van bijvoorbeeld Office-applicaties gewend zijn. Samen kom je tot de conclusie dat het beter is om de clipboardfunctie van Windows te hergebruiken. Er is nog een extra iteratie nodig over Copy & paste, voordat de feature kan worden vrijgegeven.

Groeipad

Het groeipad van Relatics staat niet vast en de vrijheid voor ontwikkeling is groot. Opleidingen worden aangemoedigd en er is geen persoonlijk maximaal opleidingsbudget.

Software tester (senior)

Werken bij Relatics

Relatics is een bedrijf uit Ridderkerk dat een unieke web-based applicatie heeft ontwikkeld waarmee organisaties complexe (infrastructurele) bouwprojecten inzichtelijk en daarmee beheersbaar maken. Iedere betrokkene is altijd op de hoogte van de actuele stand van onder andere eisen, risico’s en afspraken. Doordat Relatics automatisch inzicht biedt in afhankelijkheden tussen de disciplines en de samenhang van alles wat relevant is gedurende het project, kunnen organisaties de faalkosten significant verminderen. Bovendien kunnen organisaties de aandacht richten op het realiseren van mooie bouwconstructies.

 • Hoofdkantoor in Ridderkerk
 • Wereldwijd actief
 • 10% / 90%
 • Gem. leeftijd 32 jaar
 • 50 medewerkers

Collega's

Zwen van Erkelens (22) - Software Engineer

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Relatics heeft mij de kans gegeven om mijn studie duaal te kunnen volgen en tegelijkertijd mijn passie - software ontwikkelen - te kunnen uitoefenen. Het geeft een kick om uit te mogen maken van dit bedrijf en bij te dragen aan de bekendheid van Relatics.

Wat was je vorige baan?
Shop Advisor.

Wat doe je in je vrije tijd?
Werken aan mijn 3D-printers en het automatiseren van dagelijkse handelingen (home automation).

Kris de Waal (36) - Consultant

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Tijdens mijn studie leerde ik over "semantic technology". Ik was zo enthousiast dat ik gelijk op LinkedIn ben gaan zoeken. Er was eigenlijk maar één bedrijf met een uniek product en dat was Relatics. Na mijn eerste gesprek mocht ik gelijk blijven en de rest is geschiedenis.

Wat was je vorige baan?
SAP Supporter.

Wat doe je in je vrije tijd?
Fitness, hardlopen, sportevenementen en cabaretvoorstellingen bezoeken.

Jasper Lammens (31) - Accountmanager

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik wilde graag werken bij een bedrijf dat een eigen software product verkocht in combinatie met bijbehorende filosofie.

Wat was je vorige baan?
Accountmanager

Wat doe je in je vrije tijd?
Gamen.

Gerben Oudijn (26) - Systeembeheerder

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Wat mij direct opviel bij Relatics is de leuke sfeer en dat is voor mij erg belangrijk. De sfeer op kantoor gaf mij meteen een goed gevoel. Je krijgt veel vrijheid en er is altijd een mogelijkheid om bij te leren of door te groeien. Verder is er een goede lunch en worden er geregeld leuke dingen georganiseerd.

Wat heb je gestudeerd?
IT Beheerder.

Wat doe je in je vrije tijd?
Buiten zijn, ontspannen en gamen.

Laura Kamp (24) - HR Officer

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Na afloop van mijn stage bij Relatics wilde ik eigenlijk helemaal niet weg en ben ik hier blijven werken. De leuke sfeer, fijne collega's en mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen zorgt ervoor dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga!

Wat heb je gestudeerd?
Momenteel deeltijdstudie Human Resource.

Wat doe je in je vrije tijd?
Sporten, uiteten gaan en tijd doorbrengen met vrienden en familie.

Frank Keizer (41) - Consultant

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Vanuit mijn vorige baan kreeg ik veel met Relatics te maken. Mijn affiniteit met IT en techniek en de mogelijkheid om echt een verschil te maken, heeft me doen besluiten bij Relatics te solliciteren.

Wat was je vorige baan?
Consultant Systems Engineering.

Wat doe je in je vrije tijd?
Klussen, familie activiteiten, leren, koken en muziek.

Brandon Könemann (30) - Consultant

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben bij Relatics gaan werken vanwege de open en enthousiaste sfeer die binnen het bedrijf heerst. Het voorgaande gecombineerd met een tof product maakte de cirkel rond.

Wat was je vorige baan?
Business Intelligence Consultant.

Wat doe je in je vrije tijd?
Voetballen.

Interessante baan?